Mostanában egyre többet hallani a medvehagymáról.



A medvehagyma rendkívül egészséges: méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot. Ezért mi is ki akartuk próbálni ezt a jótékony fűszernövényt a muffinunkban. Ismerőseink a Bakonyban voltak kirándulni, és szedtek nekünk pár csokorral, amit frissen fel is használtunk.



Hogy minél jobban kiérezhető legyen a medvehagyma íze, a tésztához felhasznált olívaolajba tegnap medvehagymát aprítottunk, és azt használtuk fel ma. Az olívaolaj nagyon jól átvette a fokhagymaszerű, de mégis más ízt.




 

 

Akár nagyobb mennyiségben is el lehet készíteni, mert sütéshez, főzéshez egyaránt felhasználható, és lágy, pikáns zamatot ad az ételnek. A jótékony hatásai mellett az emberi kapcsolatokra is kedvezőbb hatással van, mint hagymatársai, mert fogyasztása után bátran lehet emberek közé menni. :)






 

Most sem tartjuk meg magunknak a receptet:


 'nedves' összetevők

1, 5 dl medvehagymás olívaolaj

2 db tojás

Felverjük a 'nedves' összetevőket, pirított sonkát ízlés szerinti mennyiségben adunk hozzá, majd a masszát összeöntjük a 'szárazakkal'.

 

 

'száraz' hozzávalók:

150 g liszt

1 kk kurkuma (ettől szép sárga lesz a tészta)

3 lapos tk sütőpor

1 kk só

1 kk tarkabors

 

 

A tésztát papírral kibélelt muffinsütőbe töltjük, majd 180 fokon 18-22 percre betesszük sülni, míg szép pirosas lesz a muffinok teteje.

 

Tojáskrém a muffinok belsejébe:

Bár a pirított sonka jól puhítja a tésztát, fel szerettük volna dobni valamivel a muffinokat, ami még lágyabbá varázsolja őket.

2 db főtt tojást, camembert sajtot, kis mustárt, tarkaborsot és 2 ek margarint villával összedolgoztuk (összenyomkodtuk).

A medvehagyma leveleket kicsit megsóztuk, majd megpároltuk.

A muffinokat félbevágtuk, tojáskrémet és a párolt leveleket rétegeztünk a közepükbe, mintha csak hamburgert csinálnánk.

A végeredmény egy nagyon finom és laktató sós muffin, amit reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt ajánlunk.

Akár helyettesítheti a húsvét hétfői főtt sonka-tojás hagyományos menüt is.

 

PS. Gondolunk azokra is, akik a nagypénteki böjtöt tartják, ezért zöldséges muffint fogunk készíteni, hús nélkül a muffinmaffián!

Üdv, Nóri és Ami

A bejegyzés trackback címe:

https://muffinmaffia.blog.hu/api/trackback/id/tr842845340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2011.05.01. 12:14:37

A medvehagymáról még annyit, hogy hígítja a vért, ezért bizonyos esetekben, főleg trombózisveszélykor, vagy érszűkület kezelésénél nagyon hasznos.
Ugyanez okból viszont fogyasztását kerülni kell a vérzékenyeknek, a műtét előtt-után állóknak, és a nőknek a havibaj környékén.

muffinmaffia 2011.05.01. 19:08:03

Köszönjük az értékes információkat!
süti beállítások módosítása