2011.04.21. 16:37
Sonkás-tojásos muffin medvehagymával
Mostanában egyre többet hallani a medvehagymáról.
A medvehagyma rendkívül egészséges: méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot. Ezért mi is ki akartuk próbálni ezt a jótékony fűszernövényt a muffinunkban. Ismerőseink a Bakonyban voltak kirándulni, és szedtek nekünk pár csokorral, amit frissen fel is használtunk.
Hogy minél jobban kiérezhető legyen a medvehagyma íze, a tésztához felhasznált olívaolajba tegnap medvehagymát aprítottunk, és azt használtuk fel ma. Az olívaolaj nagyon jól átvette a fokhagymaszerű, de mégis más ízt.
Akár nagyobb mennyiségben is el lehet készíteni, mert sütéshez, főzéshez egyaránt felhasználható, és lágy, pikáns zamatot ad az ételnek. A jótékony hatásai mellett az emberi kapcsolatokra is kedvezőbb hatással van, mint hagymatársai, mert fogyasztása után bátran lehet emberek közé menni. :)
Most sem tartjuk meg magunknak a receptet:
'nedves' összetevők
1, 5 dl medvehagymás olívaolaj
2 db tojás
Felverjük a 'nedves' összetevőket, pirított sonkát ízlés szerinti mennyiségben adunk hozzá, majd a masszát összeöntjük a 'szárazakkal'.
'száraz' hozzávalók:
150 g liszt
1 kk kurkuma (ettől szép sárga lesz a tészta)
3 lapos tk sütőpor
1 kk só
1 kk tarkabors
A tésztát papírral kibélelt muffinsütőbe töltjük, majd 180 fokon 18-22 percre betesszük sülni, míg szép pirosas lesz a muffinok teteje.
Tojáskrém a muffinok belsejébe:
Bár a pirított sonka jól puhítja a tésztát, fel szerettük volna dobni valamivel a muffinokat, ami még lágyabbá varázsolja őket.
2 db főtt tojást, camembert sajtot, kis mustárt, tarkaborsot és 2 ek margarint villával összedolgoztuk (összenyomkodtuk).
A medvehagyma leveleket kicsit megsóztuk, majd megpároltuk.
A muffinokat félbevágtuk, tojáskrémet és a párolt leveleket rétegeztünk a közepükbe, mintha csak hamburgert csinálnánk.
A végeredmény egy nagyon finom és laktató sós muffin, amit reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt ajánlunk.
Akár helyettesítheti a húsvét hétfői főtt sonka-tojás hagyományos menüt is.
PS. Gondolunk azokra is, akik a nagypénteki böjtöt tartják, ezért zöldséges muffint fogunk készíteni, hús nélkül a muffinmaffián!
Üdv, Nóri és Ami
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
teddybear01 2011.05.01. 12:14:37
Ugyanez okból viszont fogyasztását kerülni kell a vérzékenyeknek, a műtét előtt-után állóknak, és a nőknek a havibaj környékén.