2011.07.12. 16:03
Levendulás-meggyes muffin
Itt a levendulavirág szezonja!
Ez a virág sokféle módon felhasználható, számos jótékony hatása ismert. Csak néhányat kiemelve, használható görcsoldóként, fájdalomcsillapítóként. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére is.
Az se essen kétségbe, aki nem rendelkezik a fenti panaszokkal :), mert illata, aromája miatt a sütés kiegészítő elemeként is nagyon jól funkcionál.
Talán blogunk fő profilját ismerve nem meglepő, hogy egy nagyon finom levendulás muffin receptje következik:
Az elkészítés a szokásos. Külön keverjük össze a 'száraz' és 'nedves' anyagokat, majd elegyítsük őket. Az extra lépés a levendulás cukor elkészítése.
125g kristálycukorba kell kb. fél csokor levendulavirágot törni.
1-2 napig állni hagyjuk, hogy a cukor átvegye a levendula illatát és ízét.
'száraz' összetevők:
270 g liszt
125 g levendulás cukor
1 tk fahéj
2 tk sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
'nedves' összetevők:
1 natúr joghurt
1 tojás
3 ek olaj
Az elkészített masszát belenyomtuk a sütőformába.
Kipróbáltuk muffinpapírral és anélkül is, mindkettő jól sikerült.
A tészta közepére még a sütést megelőzően egy csokidarabot tettünk, ami később szépen ráolvadt a sütik tetejére.
Sokféle díszítést kipróbáltunk. Hol meggyet, hol levendulát vagy éppen meggyes levendulakrémet használtunk.
P.S. Következő alkalommal formabontók leszünk!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.